Piaggio Group Japan Headquarters

Branding and flexibility

Piaggio Group Japan – the iconic company including Vespa, Moto Guzzi and Aprilia – relocated its Japan headquarters in a new facility located in the heart of Tokyo. The floor area is 350 square meters wide and includes – for the first time in Piaggio’s history – a workshop and a display area.

Space is extremely flexible and allows to accommodate numerous functions and several layouts. The client requested to condense in a unique space three services previously located in different venues: an office, a workshop and a motorcycle garage. The new facility includes all those functions in a flexible layout. Furthermore, space can host events related to the activity of the Piaggio Group in Japan, such as the dealer’s meetings or the presentation of new models.

Paper Softwall – produced by the Canadian company Molo Design – was adopted to achieve the flexibility required to host many different uses. This innovative space partition can be arranged in countless ways, and it is also a perfect background for the motorbikes showcased in this space.

RP Partition – produced by the Italian brand Unifor and designed by Renzo Piano – is used here to divide the space into three functional areas: showroom/workshop/event space; office area; meeting room and warehouse.

Some of the furniture from the previous office has been reused in this new facility to respect the construction budget. However, a significative effort has been made to harmonize the overall environment by adopting new furniture compatibles with the existing.

Branding is an essential part of this project since the client asked to guarantee high visibility to all of the brands included in the Piaggio Group. For this reason, areas dedicated to each brand have been allocated within the facility. The graphic works include archive images of Vespa, Moto Guzzi and Aprilia, as well as a collage of the advertising campaigns that have made this brand successful worldwide.

Following the recent trends in workspace design, the office area includes corners to promote the social interaction and wellbeing of the workers. A wide high-counter is dedicated to the lunch break but can also be used for short meetings. Soft seating is placed freely and can be moved around the workspace to allow for casual gatherings.

 

YEAR

  • 2017

SIZE

  • 350 sqm

LOCATION

  • Tokyo

CLIENT

  • Piaggio Group Japan

GENERAL CONTRACTOR

  • Shukoh K.K.

PROJECT BY

  • Matteo Belfiore Architecture + Design

ROLE

  • Project leader

TEAM

  • Matteo Belfiore, Tomohiro Fujita

STATUS

  • Completed

SERVICES PROVIDED

  • Interior design, Graphic design, Site supervision

PHOTOS

  • Lorenzo Barassi